| 0 comments ]

Semua bungkusan rokok untuk jualan di pasaran tempatan wajib memaparkan Amaran Kesihatan Bergambar mulai 1 Jun ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata perkara itu seiring dengan penguatkuasaan sepenuhnya terhadap cetakan Amaran Kesihatan Bergambar pada bungkusan rokok mengikut keperluan Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) 2008.

"Penjual yang didapati menjual bungkusan rokok yang tidak memaparkan Amaran Kesihatan Bergambar selepas 1 Jun ini boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Dr Mohd Ismail berkata Amaran Kesihatan Bergambar itu juga tidak boleh dihalang daripada penglihatan oleh apa-apa benda, alat atau cara.

"Penjual yang melakukan kesalahan ini boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali," katanya.

Penguatkuasaan Amaran Kesihatan Bergambar pada kotak rokok dikuatkuasakan secara berperingkat bermula Januari lepas, iaitu sesebuah syarikat perlu mencetak amaran itu pada sekurang-kurangnya dua jenama rokok keluaran mereka, dan pada Mac lepas mereka dikehendaki mencetak amaran itu pada semua jenama rokok keluaran mereka.

(Sumber: Bernama - 27/5/2009 - 14:44pm)

Related Posts by Categories0 comments

Post a Comment