| 43 comments ]

Semakan keputusan tawaran kemasukan ambilan pertama ke SMK Teknik bagi sesi pengajian 2009/2010 telah diketahui. Pemilihan bagi kemasukan ke Sekolah Menengah Teknik adalah di bawah keputusan Jawatan kuasa Pemilihan Bahagian Pendidikan Teknik Dan Vokasional, Kementerian Pelajaran Malaysia. Keputusan tersebut adalah muktamad. Tahniah kepada yang berjaya dan kepada yang gagal, janganlah gundah.

Calon yang gagal tetap diberi peluang membuat rayuan, bergantung kepada kekosongan. Kaedah membuat rayuan ke SMK Teknik adalah mudah, tidak sesukar seperti rayuan ke SBP dan MRSM. Ok, ikut langkah-langkah berikut.

1. Fotostat Kad Pengenalan (IC) dan slip keputusan PMR - di mana-mana kedai.
2. Dapatkan pengesahan salinan tersebut dari pejabat sekolah anda.
3. Dapatkan nombor telefon SMK Teknik yang berhampiran/yang diminati. Telefon.
    • Senarai alamat semua SMK Teknik/no. telefon boleh didapati di laman ini. <-- klik. 
    • Gunakan masa telefon secara optimum, sebaik mungkin. Beri salam, perkenalkan diri. Tanya terus: bagaimana membuat rayuan? - apakah dokumen diperlukan?  - adakah perlu buat surat rayuan rasmi? - jika perlu buat surat rasmi, kepada siapakah surat itu ditujukan? etcs. Jika selesai, ucap terima kasih & salam.
    • Jika kes calon yang telah berjaya dalam tawaran ambilan pertama dan ingin membuat pertanyaan tentang pertukaran sekolah/bidang/kursus dan sebagainya - telefonlah kedua-dua sekolah. Pertanyaan terus dari sumber asalnya tentu lebih sahih - khususnya berkaitan kekosongan tempat.
4. Surat/Borang Rayuan Rasmi.

Jika pihak sekolah itu memaklumkan bahawa perlu buat surat rayuan rasmi, maka tulislah sepucuk surat. Pastikan kepada siapa surat itu dialamatkan telah diketahui semasa membuat pertanyaan telefon tadi. Jika tak tahu format, rujuk guru Bahasa Melayu di sekolah. Bagaimanapun, sesetengah SMK Teknik telahpun menyediakan borang khas untuk rayuan. Jika sistem borang ini digunakan oleh sekolah yang anda ingin buat rayuan, terus ke nombor 5.

5. Pergi ke sekolah berkenaan - serahkan dokumen. Jika sekolah itu menyediakan borang rayuan, lengkapkan borang itu di sana dan lampirkan bersama salinan 2 dokumen (IC & slip PMR). Jika sekolah itu mahu anda menulis surat rayuan sendiri, bawa surat berkenaan dan serahkan surat rayuan itu bersama lampiran 2 dokumen tadi.

* Nota: 
- serahan tangan lebih baik dari serahan pos.
- urusan pejabat sekolah - biasanya 8.00am - 1.00pm; 2.00pm - 5.00pm.

Semoga membantu. Selamat Maju Jaya.

Related Posts by Categories



43 comments

halil said... @ 12:40 PM

Salam, Saya ingin bertanya, jika permohonan adik saya tiada dalam rekod macam mana? saya telah membuat permohonan secara online pada 30 Oktober 2008. please advise

Amir_Mr.LoLzzz said... @ 9:20 AM

wslm,,
ko prgi smt yg adk ko nk p,,
pastu bwk kptusan skali,,
tnjuk n tnya gru bsar smt 2,,,
kputusan yg adk ko dpt 2 lyak msuk ke smt yg mna,,n jrusan ape...

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 2:24 PM

kenapa tak da dalam rekod??selagi tarikh permohonan belum tutup,calon pmr boleh buat permohonan / kemaskini permohonan jika tak berapa berkenan jurusan / sekolah.

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 3:46 PM

kenapa saya punya komen tak muncul??

ajajaja said... @ 11:44 PM

agak agak law dpt 5a3b bley mntk jurusan kejuruteraan mekanikal tak? sedih sangat :(

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 3:15 PM

baru sy tau,mmg lewat skit nak muncul komen.boleh,asalkan awk punya math minima B.

Fieka said... @ 9:13 PM

ASSALAMUALAIKUM.........
NAK TANYE NIE.........
BOLEH KEW SAYA MASUK SMT BALIK PULAU...???
KEPUTUSAN SAYA 4B 2C 2D........
BM-B
BI-B
PI-B
MATH-B
SC-C
KH-C
SEJ-D
GEO-D
SEKIAN.....
TQ.....

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 3:32 PM

to Fieka,awk nak ambil kursus atau jurusan apa??
sebab ia bergantung kepada jurusan/kursus.

wawa said... @ 11:53 PM

askum sume..
mcm mne ni..
pning pale la..
ok..sy xtau jurusan ape yg ptut sy ambil..
sy berminat kpd ID(interior designer)..
ok,jurusan ape yg ptut sy ambil,ade org ckp kejuteraan awam..btul ke???
somebody please help me =(

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 11:39 PM

sy rasa mcm tak serasi jer subject yg awk taip tu wawa.sy rasa lain.

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 9:32 PM

sah,sy tak dapat tawaran smt walaupun ah buat rayuan ke smt.

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 1:50 PM

TAPI TU DULU,SKRG SY DAH DAPAT PERMOHONAN DARI SEBUAH SMT NIE.SY DAPAT PERMOHONAN NIE PUN SBB BERKAT DOA DARI SHBT-2 SY TAK PUTUS-2 MEMOHON KEPADA ALLAH SWT.AKHIRNYA SETELAH MENUNGGU LEBIH SEBULAN,SY DAPAT JUGA KE SMT YG MENJADI IDAMAN KALBU SY.

santeq193 said... @ 10:50 PM

allow ..cmne ek .chyy nk msuk SMT ta0 .chyy da m0h0n da ..p xdpt ..3A 3B 2C xleh ms0k ke ?mmber chyy dpt sumer B leh je msuk .huhu sdih sgt

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 10:59 AM

yer,sy tau mcm mcm mn nak wat spya awk dtrima msuk smt.boleh sy tau result awk yang lengkap punya??sy akn bgtau rahsia tuk masuk smt.

Punitha said... @ 5:59 PM

saya adalah pelajar yang dibuang sekolah di tingkatan 4 tetapi mempunyai keputusan yang baik di peringkat PMR.Saya ingin meneruskan pelajaran di sekolah teknik.Apakah peluang saya?

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 4:11 AM

yer,awk boleh merayu utk ke sklh teknik krn awk ad 2 bnda yg mnguatkan dan mncrhkn lg peluang awk.1 result dan 2 sijil bnti sklh pn awk dh dpt.blh mula mncr smt mn yg awk ingin mlnjtkn pljrn.sblm tu,awk dh wat keputusan nak amik kursus/jurusan ap??tp klu result bgs semua awk boleh masuk.ad pape hal call sy 012-5729384 / amir_taurussejati@yahoo.com

dba_2304 said... @ 4:17 PM

cne nk mohon utk ke smt 2010 ek??

eyka said... @ 11:22 AM

tlg sy...tlg.......sy nk pg jgk k smt..tp x tau nk mhon cmner..tlg la ajo..

muhdnurhasif said... @ 5:11 PM

ASKUM,BLEH TNYE CKIT X PASAL NK MENDAFTAR KE SMK TEKNIK

muhdnurhasif said... @ 5:14 PM

ade sesiape yg tahu rahsia masok SMT?

Haji Afiq said... @ 3:09 AM

Sudah 4 tahun saya cari permohonan kemasukan ke IKBN sesi Julai 2010, hasilnya . . . .
Pencarian tidak wujud . F !!
saya ada teka-teki untuk anda . bilakah tarikh kemasukan sesi Julai 2010 ?

Haji Afiq said... @ 3:15 AM

tolong . . . .
saya merayu . .

girlfiq said... @ 5:04 PM

askum.. layak x kalau 2A masuk ke SMT dalam bidang teknikal?

anis said... @ 2:55 PM

saya calon pmr tetapi saya mendapat result yg terok...1a 6b tetapi math saya d. blehkah saya diterima masuk ke kelas aliran LK sekolah harian biase??? tolong saya!!

shamiesaba_87 said... @ 11:31 AM

slam,kalau adik saya dapat result pmr 1b,3c,4d layak ke nak mohon masuk skolah teknik wakaf tembesu di kuala terengganu?

shamiesaba_87 said... @ 11:34 AM

kalau boleh tolong email sya shamiesaba_87@yahoo.com.. sya nk taw prosuder kalau nak masuk sekolah teknik wakaf tembesu macam mana...

ginsss said... @ 6:43 PM

result saya klau camni bleh masuk ke
1a4b3c1d..
1a-bm
4b-sc,mt,pi n' bi..
3c-sj,geo n'kh
1d-arab

ginsss said... @ 6:49 PM

nk tny sikit boleh x?
dngn result sy ni boleh ke masuk smt..
1a-bm
4b-sc,mt,bi n'pi
3c-kh,geo n'sj
1d-arab

evolgimaiki said... @ 5:39 PM

salam sy nak tanya sikit....
ada x peluang kalu pelajar pompuan dpt
4a 4b dlm pmr
untuk masuk teknik?
saya mohon smt sepang ..agaknya dpt tak??
sedihnya saya :(
lg satu kalau buat rayuan kena ke gi skul 2?
x de cara lain?
sowi tanya byk benda...
TOLONG SYA ....

endtea_shukri said... @ 12:17 PM

salam...
sya nak tnye adakah sya layak untuk masuk ke sekolah menengah teknik kuala selangor...
keputusan PMR saya ialah 4A 3B 1C...

geografi = A
mathematic = A
pendidikan islam = A
khb = A
science = B
b.malaysia = B
sejarah = B
b.inggeris = C

sekian TQ...

syira_iyra said... @ 7:41 PM

nax sngt wt rayuan untk msuk smt ..
p cm new ek ..?
plissh , help me ..!!!!!!

:aten: said... @ 11:04 PM

salam.. na tnye nie.. mcm mne na apply teknik tuk sesi 2011 ye ( amek exam taun 2010) ??

masuridaosman said... @ 2:59 PM

salam..mcm mn nk tukar jurusan..adik sy dpt jurusan perdagangan..smt kuantan..dia berminat jurusan lain..mcm mn crnyer utk tukar jurusan tp masih disekolah yg sama..Many Thanks..

Ieyka Man said... @ 10:24 PM

nak tanye , saya dok jb .
saya nk sk teknik tuanku jaafar , seremban .
mcam mne nk buat rayuan kedua ?
dtg sk sane atau pos borang rayuan ?

ayucomei said... @ 2:25 PM

salam nk tanye...klau la keputusan pmr saya
geografi=A
mathematic=B
pendidikan islam=A
KHB=A
science=B
b.malaysia=A
sejarah=B
bahasa inggeris=C...

agak2 bleh x dpt masuk ke sekolah teknik

aus_smkab said... @ 1:33 PM

salam nak tanya ni,kalo saya x mohon lg dan nak buat rayuan boleh x

arda sunkisz said... @ 8:44 PM

LAyak ta lau
5d3c msok smt ??

micheal irfan said... @ 12:51 AM

kalau ambik jurusan perdagangan kat smt boleh dpt biasiswa x? selalunya brape subjek ambik untk perdagangan?

noor suzila mamu said... @ 11:17 AM

salam... sye ingin ambik jrusan perdagangan...
PMR sye dpat 3B2C3D..
BM>B
KH>B
AGAMA>B
SC>C
MT>C
BI>D
GEO>D
SJ>D
bleh ke sye ambk jrusan itu dy sekolah teknik sepang..
sye tak thu nk wat rayuan mcam mne...
sye dh cbe bnyak kli tapi tak jmpe...
tlong sye ye... pllllzzzzzz

hArDbLaZe said... @ 4:25 PM

assalamualaikum
sy ahmad jurij bin amirudin
boleh x sy nk masuk kew smt sepang
sy tidak tahu macam mana ingin membuat rayuan

hArDbLaZe said... @ 4:28 PM

assalamualaikum. . .
nama sy ahmad jurij bin amirudin. . .
sy ingin membuat rayuan kew smt sepang. . .
sy tidak tahu untk membuat rayuan. .
keputusan sy 2B 5C 1D

acha said... @ 6:06 PM

salam ,if result dpt 1a 4b 2c 1d ,teknik stil accpt ke ?
bm-a
bi-b
sn-b
sj-b
pai-b
kh-c
geo-c
math-d

syed abu bakar said... @ 6:25 PM

boleh tanya dak ?
saya dapat 5A 3B dalam pmr
saya dapat B dalam mata pelajaran bahasa melayu
adakah saya layak masuk ke SMT ALOR SETAR ?
math,sains,kh, saya memeperoleh A.
:|

Post a Comment