| 15 comments ]

Hari Sabtu yang menakjubkan buat dua orang pelajar cemerlang dalam SPM dan STPM yang baru diumumkan baru-baru ini. Mohamad Hafizueddin Abdul Karim, pelajar cemerlang STPM 2008 dan Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal pelajar terbaik SPPM 2008 keduanya menerima sumbangan imbuhan, bertemu menteri yang berbeza dalam situasi yang berbeza.

Seorang di Kelantan dirai dalam sebuah majlis, manakala seorang lagi di Pulau Pinang dikejutkan dengan lawatan ke rumahnya.

Kita tengok kisah mereka, semoga jadi sumber inspirasi untuk yang bakal menduduki SPM dan STPM tahun ini pula.

Pelajar cemerlang peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) Mohamad Hafizueddin Abdul Karim agak terkejut melihat kedatangan Menteri Kewangan Kedua Tan Sri Nor Mohamed Yakcop ke rumah keluarganya di sini, Sabtu.

Mohamad Hafizueddin, pelajar cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Onn di sini, berkata beliau terharu apabila Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu menyampaikan imbuhan kewangan atas pencapaian cemerlangnya.

"Saya amat terharu apabila Nor Mohamed sanggup meluangkan masa untuk menyampaikan imbuhan kepada saya," katanya pelajar berusia 19 tahun di rumah keluarganya di Teluk Air Tawar Indah, Tasek Gelugor, dekat sini.

Anak kedua daripada lima adik-beradik itu memperoleh 4 prinsipal A dalam subjek Bahasa Melayu, Sejarah, Geografi dan Pengajian Am.

"Saya cadang untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang supaya saya dapat membantu keluarga pada masa depan," kata Mohamad Hafizueddin yang bekerja di kilang pau di kawasan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) Teluk Ayer Tawar ketika menunggu keputusan STPM.

Bagaimanapun, ibu Mohamad Hafizueddin, Zalina Ishak, yang menyara keluarga selepas kematian suaminya dalam kemalangan jalan raya pada 2005, berkata beliau tidak menjangka anaknya dapat memperoleh keputusan cemerlang.

Ibu tunggal berusia 40 tahun itu menjalankan perniagaan pasar malam di sekitar Seberang Jaya.

"Saya sentiasa menasihatkan anak-anak saya supaya belajar dengan tekun supaya dapat mengubah nasib dan masa depan mereka," katanya.

Sementara itu, Nor Mohamed berkata Mohamad Hafizueddin adalah pelajar contoh yang mampu mencapai kejayaan dalam pendidikan walaupun kehidupannya susah selepas pemergian ayahnya.

"Dia terpaksa membantu ibunya di pasar malam dan bekerja sambilan di kilang bagi meringankan bebanan hidup sekeluarga," katanya.

Dalam pada itu, pelajar terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal pula hari ini menerima hadiah wang tunai RM4,000.

Hadiah dari Yayasan Nelayan Malaysia dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia itu disampaikan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed di sini.

Nik Nur Madihah, 18, anak nelayan dari Kampung Sabak, Pengkalan Chepa, Kelantan mendapat 20 A (19 A1, I A2) dalam SPM tahun lepas.

"Kita bangga dengan pelajar SM (Agama) Maahad Muhammadi Kota Baru ini, yang bapanya merupakan seorang nelayan sementara ibunya seorang tukang cuci," kata Mustapa semasa menyerahkan sumbangan itu kepada Nik Nur Madihah pada majlis sambutan Bulan Veterinari, di sini.

"Kejayaan Nik Nur Madihah membuktikan tiada apa yang mustahil untuk dicapai sekiranya kita ada kesungguhan," tambah beliau.

(Sumber: Bernama)

Sebenarnya, ramai lagi pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan SPM dan STPM. Namun begitu, yang berbeza adalah ruang sosio ekonomi keluarga pelajar tadi patut diambil iktibar oleh kita semua. Seperti firman Allah dalam Surah Al-Insyirah (5-6) " Sesungguhnya dalam kesulitan, tetap ada kemudahan".

Related Posts by Categories



15 comments

rayyan said... @ 9:53 PM

Salam

Harap Pak Teh dpt memaparkan pencapaian2 SPM SBP & MRSM. Ini krn sek anak saya, result SPM 2008 merosot tapi KYS sebaliknya, 2007 (1.43) 2008 (1.33)Tabik KYS.

Suza said... @ 9:39 PM

Salam Rayyan,
Bilangan student KYS cuma 60 orang, jadi tiada masalah untuk sekolah itu utk mengekalkan kecemerlangan setiap tahun. For your info
Ranking SPM 2008 for SBP
1. SM SAINS SEREMBAN 1.612
2. KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH 1.680
3. SM SAINS ALAM SHAH 1.754
4. SM SAINS MUAR 1.834
5. SM SAINS KUALA TERENGGANU 1.841
6. SBP INTEGRASI GOMBAK 1.883
7. SM SAINS JOHOR 1.906
8. KOLEJ TUNKU KURSHIAH 1.930
9. SBP INTEGRASI RAWANG 1.951
10 .SM SAINS SERI PUTERI 1.979
11. SM SAINS KUALA SELANGOR 1.990
12. SBP INTEGRASI BATU RAKIT 2.004
13. SM SAINS HULU SELANGOR 2.014
14. SM SAINS SULTAN ISKANDAR 2.005
15. SM SAINS TENGKU ABDULLAH 2.059
16. KOLEJ MELAYU KUALA KANGSAR 2.073
17. SM SAINS MUZAFFAR SYAH 2.084
18. SBP INTEGRASI SELANDAR 2.075
19. SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG 2.110
20. SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH 2.108
21. SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA 2.135
22. SM SAINS SULTAN MAHMUD 2.142
23. SBP INTEGRASI TEMERLOH 2.143
24. SM SAINS TUANKU JA`AFAR 2.171
25. SM SAINS POKOK SENA 2.171
26. SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU 2.198
27. SBP INTEGRASI SABAK BERNAM 2.193
28. SEKOLAH TUN FATIMAH 2.221
29. SBP INTEGRASI JEMPOL 2.248
30. SM SAINS TUANKU SYED PUTRA 2.266
31. SM SAINS MACHANG 2.269
32. SM SAINS SELANGOR 2.289
33. SM SULTAN ABDUL HALIM 2.305
34. SBP INTEGRASI GOPENG 2.277
35. SM SAINS SABAH 2.321
36. SBP INTEGRASI PEKAN 2.355
37. SBP INTEGRASI KUANTAN 2.382
38. SM SAINS RAJA TUN AZLAN SHAH 2.409
39. SM SAINS SULTAN HJ AHMAD SHAH 2.406
40. SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK 2.419
41. SM SAINS PASIR PUTEH 2.437
42. SM SAINS KUCHING 2.438
43. SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH 2.434
44. SM SAINS MIRI 2.440
45. SM SAINS TELUK INTAN 2.447
46. SM SAINS KOTA TINGGI 2.444
47. SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN 2.456
48. SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN 2.604
49. SM SAINS LAHAD DATU 2.621
50. SM SAINS DUNGUN 2.637
51. SM SAINS LABUAN 2.822

3 skolah blum update : sekolah seri puteri, sains mat jiwa dan sbpi kubang pasu
Sumber: saserdendron.blogspot.com

Ranking PMR 2008 for SBP
1. SM SAINS HULU SELANGOR 1.023
2. SM SAINS SELANGOR 1.025
3. SM SAINS TUANKU SYED PUTRA 1.029
4. SEKOLAH TUN FATIMAH 1.033
5. SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH 1.037
6. SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA 1.038
7. SM SAINS MACHANG 1.041
8. SBP INTEGRASI GOMBAK 1.041
9. SEKOLAH SERI PUTERI 1.046
10. SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK 1.047
11. SM SAINS TENGKU ABDULLAH 1.054
12. SM SAINS JOHOR 1.052
13. SM SAINS RAJA TUN AZLAN SHAH 1.053
14. SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN 1.054
15. KOLEJ TUNKU KURSHIAH 1.056
16. SM SAINS TUANKU JA`AFAR 1.057
17. SM SAINS SULTAN HJ AHMAD SHAH 1.056
18. SM SAINS SULTAN MAHMUD 1.064
19. SM SAINS MUZAFFAR SYAH 1.064
20. SM SAINS KUALA SELANGOR 1.065
21. SM SAINS KOTA TINGGI 1.072
22. SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH 1.073
23. SM SAINS PASIR PUTEH 1.075
24. SM SULTAN ABDUL HALIM 1.075
25. KOLEJ MELAYU KUALA KANGSAR 1.086
26. SM SAINS POKOK SENA 1.087
27. SBP INTEGRASI RAWANG 1.097
28. SM SAINS SULTAN ISKANDAR 1.097
29. SM SAINS MIRI 1.107
30. SM SAINS SULTAN MOHAMMAD JIWA 1.118
31. SM SAINS DUNGUN 1.125
32. SM SAINS SABAH 1.132
33. SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN 1.136
34. SM SAINS LABUAN 1.137
35. SBP INTEGRASI SABAK BERNAM 1.137
36. SM SAINS LAHAD DATU 1.147
37. SM SAINS TELUK INTAN 1.150
38. SBP INTEGRASI KUBANG PASU 1.162
39. SBP INTEGRASI JEMPOL 1.175
40. SBP INTEGRASI GOPENG 1.179
41. SM SAINS KUCHING 1.183
42. SBP INTEGRASI BATU RAKIT 1.184
43. SBP INTEGRASI TEMERLOH 1.191
44. SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG 1.209
45. SBP INTEGRASI SELANDAR 1.211
46. SBP INTEGRASI PEKAN 1.233
47. SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU 1.239
48. SBP INTEGRASI KUANTAN 1.313
Sumber: www.ceria.com.my/7thsaviours

Suza said... @ 10:17 PM
This comment has been removed by the author.
Suza said... @ 11:28 PM

Sorry, Student in KYS 60 orang/batch

mat rugby said... @ 5:01 PM

saya nk bg kmn la pasai KYS ni.KYS ni mmg skolah terbaik di Mlaysia.saya ada dengar sistem di skolah ni sangat bagus.sistem mentormenti nya menjadikan pelajar tidak mementingkan diri sebaliknya berkerjasama unk kecermerlangan skolah.nape ek sklah asrama penuh lain tak ikut sistem KYS?

mat rugby said... @ 5:12 PM

saya baru mendpt maklumat lg ttntg KYS ni.bdk2 KYS ni tak lah belajar je memanjang.waktu ptg mereka tidak prap,sebaliknya hanya beriadah saja,tak seperti asrama penuh lain asyik belajar siang ke malam.KYS tak gitu.mereka berenang setiap hari,jogging,memanah,squash,dll. kelas mereka pun dengarnya sangat selesa,semua kelas berhawa dingin n carpet,tak perlu bawa beg ke skolah sebaliknya ada loker macam pelajar oversea.gaknya ni factor KYS jadi unggul sbb tak penah dengar ada kes pelik2 mcm buli ke di KYS ni.seronok mungkin agaknya belajar dan kemudahan sangat lengkap jadikan bdk2 KYS tak rasa apa2 yg kurang pd mereka.Beruntungla sapa yg dipilih blajar d sana ye/tp dengar kabarnya unk masuk di sana bukan main tapisannya.KYS hanya mahu 'best among the best'.ank saya baru drjah 3.harap nk sediakan dia ni ke KYS la.sapa bole jawab?ape kelayakannya?please Pak Teh

sofea said... @ 1:19 PM

saudara mat.syarat layak unk ke kys ialah prestasi akedemik dari tahun 2-6,aktif koko,cergas fizikal,dan yg lain2 akan dinilai sendiri oleh ahli lembaga pengarah KYS.dan yg paling penting mesti mempunyai sikap tidak pentingkan diri seperti tidak beri peluang org lain beri pendapat dsb nya.mesti lulus cemerlang semasa peperiksaan kelayakan ke KYS yg diadakan selepas UPSR.penilaian terakhir semasa 4hari berada di KYS.harap maklum.

Suza said... @ 2:33 PM

Salam mat rugby, Klayakan msuk ke KYS ialah 5A & mpunyai rekod yg cmrlang dri drjah 2-6 coz masa nak isi application form KYS, kita kena isi butir2 final exam & overall ranking dri drjah 2-6 serta kna lmpirkan copy rekod trsbut brsrta sijil2 jwatan & koko masa di sek rendah. Pastu, mreka akn panggil utk ujian brtulis, jika lulus bru mreka panggil utk 'residential selection programme' dimana anak kita akn brada di KYS slama 4D3N utk ditemuduga, ujian lisan, kerja kumpulan dan IQ test. Jika dpt twaran plak ada yg dpt tajaan pnuh, ada yg x brgntung pda pndpatn, klu pendptn kita rndah mgkin anak kita akn dpt tajaan pnuh, jika tidak kna byr feesnya yg brblas ribu smpai hbis blajar. Mcm saya, suami brpndptn sederhana, wlupun brjaya mlpasi smua ujian tpi xdpt tajaan. Bila dah fikir msk2, maka kami pilih utk antar anak saya ke SEMASHUR (SM Sains Hulu Selangor) bila dia dpt tawaran SBP. Mmg kita slu dgr yg bgus2 psal KYS, saya xnafikan sek tu mmg bgus dri segi sistem pembelajaran, facilities & result . Tapi kini di SBP/MRSM pun ada yg mengamalkan sistem sprti di KYS contoh mcm di SEMASHUR, saya rasa anak saya beruntung juga dpt masuk ke seklah ini krna dri segi pncapaian, seklah ni juga adalah antara one of the top ranking amongst SBP seluruh M'sia. Seklah ni juga mengamalkn sistem mentormente, xda kes buli, fly atau masalah disiplin mcm di kbnykn SBP/MRSM lain (xsmua). Xda kes pelajar yg merokok dlm seklah / asrama. Di sni juga gunakn sistem kuliah mcm di U di mana plajar tak hanya duduk dlm klas, menunggu guru masuk mngajar sebaliknya plajar akan prgi ke klas2 yg berlainan di mana guru berada mengikut subjek2 tertntu. Locker buku disediakan diluar mcm kat sek2 oversea tujgak. Mereka juga ada riadah setiap hari & bukannya belajar sepnjang masa. Cuma di KYS smua bilik drjah ada aircon, di SEMASHUR dan SBP lain tiada kemudahan tu. Kna rational la mcm KYS seklah tu kategori seklah swasta cuma ada satu dlm M'sia, spt SBP (under kemntrian plajaran) & MRSM (under MARA) ada berpuluh dlm M'sia ni. Bilangan pelajar pun tak sama between KYS dgn SBP/MRSM. Mcm parent yg ada anak sorang mcm2 dia ble bgi kat anak dia tapi parent yg ada anak ramai ni susah sikit lah nak bgi keistimewaan kat smua anak dia. Sebenarnya setiap seklah ada pro&con. Mcm di KYS wlupun seklah tu dikategorikn 'best among the best' tpi ada juga bnda2 yg takbest bkn takda cuma tak dihebahkn sgt. Satu lgi yg I tahu bila da hantar ank ke situ slpas form 5 jika xdpt tajaan, kita kena bersedia dri segi financial utk anak kita smpai habis blajar. Sbb klu anak kita xdpt biasiswa, satu2nya biasiswa yg anak kita ble dpt ialah biasiswa 'FAMA' (father-mother dialah). Ini brlaku kpada bbrapa org anak kwn2 saya yg masuk KYS dah habis form 5 masaalah utk dpt tajaan nak study kat oversea, sbb pihak2 yg menaja ni bgi priority brdsrkn pendptan ibubapa, so klu seklah swasta mereka anggap klu u mampu antar anak u blajar kat sek swasta, xkan u xmampu nak antar anak u ke universiti swasta atau taja anak u sndiri pi study kat oversea., sbb tu plajar dri sek swasta ni pluang tipis nak dpt biasiswa/tmpat dlm IPTA dlm negeri or oversea coz mereka bri priority kat pelajar cemerlang2 dri sek2 kerajaan . Mcm skg ni lgi ramai plajar cemerlang lagi lah susah nak dpt tmpat, so klu u bnyk duit u xprlu harapkan mana2 tajaan coz u boleh sponsor sndiri anak u, xda masaalh lah kn. Klu tak u kna bersedia dri segi financial untuk support anak u smpai dia habis blajar. Mostly plajar lpasan KYS ni kebanyakannya samada Masuk IPTA (U swasta mcm Lik Kok Wing/MMU dll) atau makbapak diorg sponsor prgi oversea. Bkn xda yg dpt tajaan, ada tapi xramai lah mgkin yg benar2 xbrkmampuan. Mcm plajar lpasan SBP/MRSM pluang utk dpt tmpat di IPTA dlm negeri atau dpt biasiswa contoh dri JPA/MARA lbih besar, coz mereka ni diberi priority oleh pihak kementerian dan pihak penaja dripd sek2 yg lain.
Anak kwn saya tu akhirnya masuk IPTS (U Swasta dlm negeri) dgn tajaan 'FAMA' (father-mother) sbb lbih murah jika dibanding klu nak antar gi oversea. Nak dpt masuk IPTA dlm negeri mcm UKM/UM dll pun Actually semua seklah mahu jdikn seknya best among the best dan semua ibubapa mahukan yang terbaik untuk anak2 mereka, yg pling mustahak sekali ialah anakk2 kita, klu mereka mahu blajar dan nak berusaha prgi seklah manapun mereka akan berjaya. Cuma kelebihan seklah2 yg sprt ini (KYS/SBP/MRSM), mereka dah stream plajar2 yg lbih cemerlang untk digilap dan digarap potensi yg ada pada mereka. Ini hanya satu permulaan bgi mereka, sbb bila da msuk U tak kira u from KYS ke MRSM ke SBP ke sekolah harian ke smua sama, kna usaha sndri jika nak brjaya.
Pada saya untuk anak yg lain jika keputusan cemerlang, saya akan buat sprti anak saya yg trdahulu, mohon smua seklah spt KYS/SBP/MRSM. Kmudian tgk mcmana resultnya klu dpt KYS tpi xdpt tajaan sya akn berfikir 2 kali atas faktor perbelanjaaan (klu xtrima pun skurang2nya masa dia pergi residential selection program tu pun dia dpt experience mcm mana prgi interview dsbg) tapi saya tidak akn menolak jika anak sya ditwrkan ke SBP/MARA krana sek2 spt ni pun dah membuktikan mampu menjadi seklah yg best among the best. But yg paling penting skli saya tidak prlu mngluarkan prblanjaan yg besar utk hantar anak ke seklah yg boleh dikategorikan as one of the top school in M'sia ni.,

rayyan said... @ 12:37 AM

Salam

TQ Suza. Ranking SPM 2008 MRSM takde ke? Kalau tak silap saya, bil student KYS SPM 2008 cuma 53 org shj & mereka mendpt 79.2% 9A S and above http://kysm.edu.my/spm2008

Suza said... @ 5:36 PM

Dlm Majalah E-Siswa bulan April, ada cerita mengenai sekolah SEMASHUR, for those yg brminat nak tahu lebih lanjut pasal sistem P&P sekolah tersebut.

mat rugby said... @ 11:27 PM

salam semua.saya suka nk menegur la segelintir ibubapa yg terlalu memuja2 skolah ank masing2.janganlah terlalu taksub sehingga sedang membuat org percaya yg skolah anknya jauh lebih mempunyai pluang cerah dr segi apa2 kelebihan selepas spm nanti seperti biasiswa.jangan kerana kita tidak berpeluang ke sesuatu institusi tu kita mencanang keburukannya.itu bukan cara kita.di mana pun ank kita ,kita wajar bersyukur,jika ank kita tidak baik prestasinya,walau apapun keadaan walau di tempatnya mudah ttng biasiswa atau apa saja,nanti tetap akan hadapi masalah juga.bukan kerana berskolah kerajaan,pluang sentiasa ada kan?kita patut bersyukur atas pemberian Allah ni.jangan lah kita sentiasa jatuh menjatuhkan hanya kerana kita tidak diberi kesempatan berada di tempat yg dinginkan.sekolah tidak bersalah,yg bersalah hanyalah bila kita terlalu bangga dgn yg ank kita kecapi hari ini.wassalam

Shah said... @ 5:40 AM

Rasanya mat rugby yg bangga sgt cerita pasal kys. Anyway, trpulang lah kehendak masing2. Skurng2nya orang yng tak tahu bleh juga dpt info berdasarkn pngalaman org lain.

uarnee dewz said... @ 7:24 PM

salam semua..
sbnrnya sek mna pn sma sj..klu x bljr,camna nk cmrlg kcualila mmg genius..btl x??wallahua'lam
-kisasian-

aruna said... @ 10:57 PM

hahaha,,,sekolah semua sama aje,,ia bergantung kpd pelajar i2 sendiri untuk meningkatkn ilmu dlm diri sndiri,,dan juga perluny ade galakan serta dorongan dri ibubapa i2 juga,,selain dr guru yg berkualiti,,mcm situasi skrg,,setakat pencapaian diploma itu,tidak mencukupi,,kerana,diploma itu,umpama spm pd tahun 70an,pd era baru ini,,diploma pon tidak mencukupi,kerana,telah berlaku lambakan graduan diploma yg tidak mampu bersaing untok mendapat kn kerja,,so,ape2,,minat dlm pelajaran dan galakan dr ibubapa perlu untok memusabahkn dr dan support jiwa mereka

zeus said... @ 9:45 PM

Assalamualaikumwarahmatullah.. @suza, tolong jangan sebarkan cerita2 buruk ttg perkara yg suza tidak tahu.. jgn sbb suza dgr ckp org, suza trus percaya n hebah2kan kpd sume org.. sy ialah bekas pelajar kys..n sy nk bgtau, kys bukanla mcm yg cik suza bgtau.. n btw, big companies that offers scholarship nowadays don't really care about the socio-economic status of a student.. ie, Sime Darby, BNM, Petronas, Khazanah Nasional n others look at critical analytic intelligence, leadership skills and other values that makes a great student shine better than others.. so, please stop making people hate kys.. there's more than meets the eye..please don't judge kys using the criticism of others..

Post a Comment