| 6 comments ]

17 Februari, 2008 16:53 PM

Abu Dhabi Licence Plate No.1 Fetches Record 52.2 Mln Dirham

DUBAI, Feb 17 (Bernama) -- Businessman Saeed Al Khouri is now the proud owner of the world's most expensive licence plate after paying a whopping 52.2 million dirham (about RM45.8 million @ USD14.2 millions) for plate No.1 at an auction in Abu Dhabi Saturday.


Al Khouri, 25, of Abu Dhabi, won the coveted plate number after what the Gulf News daily described as a furious contest in the final stages of the auction conducted at the Emirates Palace hotel.

He broke the record by paying more than double the previous record which went to plate No.5 that was sold for 25.2 million dirham to his cousin, Talal Ali Mohammad Khouri, also a prominent businessman.

Within minutes after the bidding began, the price of the plate shot up to 26 million dirham from the opening one million dirham. Al Khouri told Gulf News that he was determined to purchase the plate at any cost and that he had no intention to sell it.

Abdullah Matar Al Mannaei, managing director of Emirates Auction, the official auctioneer for Code 5 distinguished number plate auctions, said the auction -- the sixth organised by Emirates Auction -- attracted 750 bids and generated a record 89 million dirham from the sale of 90 number plates.

When the bidding for No.1 surpassed 47 million dirham, the competition was limited to two people -- Al Khouri and Yousuf Naser, a Dubai businessman -- Gulf News said. Ultimately, Al Khouri triumphed with a bid of 52.2million dirham. Khouri conceded to AFP that he would have been willing to pay up to 100 million dirhams (27.4 million dollars) to get his hands on the number "1".

The money generated will be used to establish a specialised hospital in Abu Dhabi for accident victims.

Entahlah.. macam2 ragam manusia ini. Tapi kalau dinilai RM45.8 juta itu diagih sebanyak RM100 untuk fakir miskin, boleh menggembirakan hati seramai 45,800 orang. Dengan nilai yang sama, boleh sedekah pada seluruh muslim di Palestin seramai 1,111,803 orang (data Jun, 2007) dengan kadar RM41.20 seorang. Dan macam2 perbandingan lain boleh dibuat. Yang menarik, Al Khouri bukan sekadar mampu bayar 52.2 juta dirham itu - malah sanggup untuk 100 juta dirham, kalau perlu..

Related Posts by Categories



6 comments

Sharifah Hassan said... @ 12:39 AM

salam PakTeh

Meh tengok yang positifnya...duit itu bakal digunakan untuk membina hospital mangsa kemalangan...Kalau dihalusi, juga satu sedekah tangan kanan bagi yang kiri langsung tak tau!!!!

Sekurang-kurang dia lebih baik dari kita!! Ada duit dan pelbagai cara untuk berbakti.

Saya hanya ada pelbagai cara tapi tak ada duit! Hak..hak...hak...

DreamBignow said... @ 12:48 AM

wow..that is the most expensive plate Ive ever heard. If I will have that plate, for sure I will not put it out so that it will not get lost. Nice post!

Have a great day!

http://kita-kitz.blogspot.com/

PakTeh said... @ 10:28 AM

Sharifah: bukan Sharifah saja cam tu, saya juga. hak hak hak.

PakTeh said... @ 10:04 PM

dreambignow: pricey right? how about if that plate got by Mr. Bean? the plate should got locked! lol.

Syari said... @ 2:29 AM

Apa buat dari emas ke licence plate tuh? Nampak cam plastic ja.

Kalau nak buat hospital tak yah beli licence plate tu pun boleh derma. Tak yah seluruh dunia tahu. Kan ke itu ajaran yg sebenar,kalau tangan kanan memberi biar tangan kiri kita pun tak tahu.

nak gelak sama gak.. hak hak hak

PakTeh said... @ 2:46 PM

syari: menariknya Abu Dhabi tu penduduknya 900,000 sahaja (2008), dengan 80% adalah golongan ekspatriat (org luar). hospital yg nak dibuat adalah hospital pakar - hanya untuk kemalangan jalanraya sahaja. hehe. kerap ke accident di situ? expatriates biasanya drive okay, sebab ada drebar.

mungkin masalahnya dgn geng arab sendiri. kebanyakan diorang mmg dahsyat. kalau pi mekah madinah, akan nampak banyak kereta yg calar balar sekitar kereta. dengar cerita, kedai pomen kurang di sana.

elok kalau PakTam buka cawangan G-2 Auto Services di rantau arab. pasaran confirm amat luas.

Post a Comment