| 8 comments ]

Beberapa hari lalu, mismimi tagged PakTeh untuk tunjuk skrin desktop. Mula2 memang tak tahu cemana nak buat. Ada laman rakan2 seperti Jie yang beri tips apakah software digunakan & command-nya sekali, - tapi PakTeh yang benak @ 'lambat pickup' ni tetap tak faham aspek teknikalnya. Tak tahu step "1-2-3"nya. Petang tadi, terjenguk satu laman web yang banyak beri info. Berikut, adalah tutorial berikut, dengan transcript-nya sekali.




Capture and Save a Screenshot in Windows XP

Hi. I'm Don Schechter for About.com Computing.

Why Capture Screen Shots?

Sometimes you may need to copy your computer screen to show others how it looks. Frequently, people do screen captures to create instruction manuals for others. I'm going to show you a quick example.

Capturing the XP Screenshot

Let's say that you want to show someone what your start menu looks like. First, click on the start menu, then press the Print Screen button on your keyboard. This is located to the right of the F12 key on a standard keyboard.

The image of your screen has now been copied to the clipboard as if you had copied a file.

Viewing your Screenshot

Now open an image viewing program. For this exercise, I m going to use Adobe Photoshop. You can use many other image editing programs to do the same thing.

Editing Your Windows XP Screenshot

In Photoshop, select New, then Click OK. To import the file, go to Edit, paste. The entire screen is now in your new file. Use your cropping tool to select the area which you want to use. I will save the file by going to File, Save.

If you don't have Photoshop or another sophisticated program, you can always use Microsoft Paint, which is located in Programs, Accessories.

Working with your Screenshot

After you've hit print screen button, simply paste the image. Then use the marquee tool to select the area you want to show. Go to edit, copy. Now create a new file by going to File, New. Click, NO when it asks you to save changes. Finally, paste the new image by going to Edit, Paste.

Save Your Windows XP Screenshot

Now save the file. Go to File, Save. You can save your image file in many different formats. I recommend JPEG, which is the standard format for most digital images.

You have successfully created and saved a screen shot You can email it, put it up on a website or use in a document or presentation.

Thanks for watching.
Jadi, PakTeh pun cuba la buat guna Photoshop. Ginilah rupanya desktop PakTeh. Masih guna latar Acer Aspire series. Dokumen dan software berselirat. Kadang2 tu rasa nak sorok atau delete segala maknika tu, tapi pada masa yang sama, rasa2 macam semuanya penting pulak, haha. Jadi penuh la sarat-barat kat desktop tu.


Jenguk2 juga siapa yang belum kena tag lagi. PakTam, Jie, AbgPutra, Budin dan UncleJ dah kena dah. Akhirnya PakTeh pilih :
  • PakNgah - seorang abang yang sukakan cabaran, hehe.
  • Farah B - rakan Penang yang ada laptop baru, very powerful 3Gig RAM.
  • Akim - anak penakan yang mahir ICT, cuma sukar ber-internet di Kapit.
  • Sharifah - rakan di Ipoh yang hebat cetusan rasanya.
  • arsaili - rakan blogger yg balik bercuti dari Australia. Kena ada homework juga kot. hehe.
Selamat mem-publish desktop masing2 di blog! dan selamat menge-tag orang lain pula. :)

Related Posts by Categories



8 comments

jemari menari said... @ 10:39 PM

wahhh..congratz PakTeh..at last menjadik gak print screen PakTeh..ehehe..bravo!!

still gune background desktop aspire ek..mimi pon bebaru je tkr background..dlu guna background aspire gk..tkr je trus ade org tag..hihi..neway..tq sahut cabaran :)pjgnye komen :P

Farah B said... @ 2:01 AM

I did it! interesting tag Pakteh. desktop wallpaper ni macam macam jenis benda org letak kan? ada yg tak suka pics, ada yg suka, mcm mcm la. mine is a simple pic of the family at the moment. but tukar2 gak ikut mood. :) :)

Jie said... @ 9:35 AM

Pakteh,

kalo boleh komen box ni setting open new window ..nak komen sambil nak baca entry...

setting > comments > Show comments in a popup window? > tick YES

Save

Pakteh,

kalo boleh sy nk clear apa yg ade kat skrin tu, tp kejap je penuh..anak2 suka letak...dia nye shortcut g games la..

PakTeh said... @ 2:17 PM

-> jemari menari @ mismimi : thanks atas penghargaan & cabaran utk buat tag jenis ni. memang dpt pengalaman & ilmu baru.

-> Farah B : tahniah, hebat, berjaya dgn pantas. jauh melampaui PakTeh yg terkemut2 berhari2, hahaa.

-> Jie : terimakasih banyak2 atas komen tu. dapat ilmu berharga ari ni. benarlah.. setiap hari, kita semakin tahu tentang sesuatu.. tapi banyak benda yang kita masih tak tahu. tentang desktop PakTeh tu, mmg PakTeh set macam tu, ada folder utk halehwal PakTeh, MakTeh & anak: si Zaim. Mungkin kena buat sistem ADMINISTRATOR & USERs utk 'bersihkan' desktop.. thanks again for the advice & comments. i'm really appreciate it, very much. :)

Farah B said... @ 1:23 AM

PAKTEH, actually print screen then paste dalam paint brush (paling senang). tu je, takyah pening pening buat screen shot tu! :)

jemari menari said... @ 1:47 PM

a'aa..sng je nk wat..jez tekan button printscreen kat laptop n then paste kat 'paint', kat MS Power Point pon bleh gak.. :)

neway, congratz again PakTeh..sbb dgn cabaran dr mimi ade gak ilmu yg terungkap.. :)

Sharifah Hassan said... @ 4:00 PM

Salam,

Akhirnya dalam kegelapan, saya nampak gak cahaya! Hahahahah!

Kompom lepas ni saya belajar sampai xpert guna adobe photoshop.

Thanks a ZILLION!

PakTeh said... @ 11:08 PM

farah & mismimi :

semakin tahu betapa senang shortcutnya, semakin terasa tengin-nya PakTeh.. hahaha. ada ka pi gatai buat cara yg susah. iskk.
thanks alot.

sharifah:

tahniah! semoga cahaya tu akan terus menyuluh ke seluruh alam.. selamat berphotoshop. haha. tahniah sekali lagi.

Post a Comment