| 42 comments ]

Alhamdulillah, semakan keputusan tawaran permohonan untuk kemasukan ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) untuk Sesi Tahun 2009 sudah boleh dibuat. Berdasarkan kenyataan rasmi di laman web MARA, portal aplikasi semakan online dibuka untuk semakan bagi permohonan ke Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat.

Bagi calon-calon, sediakan nombor kad pengenalan. Apa juga takdir, ianya tetap rahmat yang tersembunyi dari Tuhan. Tetapkan hati untuk terus bersyukur dan bersabar.

Klik sini ->> Aplikasi Semakan Online MRSM - T1 <<- Klik sini
Klik sini ->> Aplikasi Semakan Online MRSM - T4 <<- Klik sini

Tidak seperti SBP, MARA tidak menyediakan kemudahan E-Rayuan. Rayuan ke MRSM adalah dengan surat rasmi, lengkap dengan lampiran dokumen serta surat sokongan (jika ada).

Semoga berjaya !

Related Posts by Categories



42 comments

Aqilah said... @ 6:23 PM

Semakan tawaran utk teknik pulak bile eh?

najmiah said... @ 7:10 PM

Anak saya x dpt mrsm.Bukan rezeki dia. Tahniah kepada yang berjaya.Cuma saya nak buat 1 kesimpulan...

Kalau anak minat kokurikulum, teruskan. Baik untuk pergaulan, dapat pergi sana-sini..luas pandangan. Glamour, dikenali ramai, dapat naikkan nama sekolah.

Kalau anak menyertai kokurikulum kerana nak kumpul sijil untuk melayakkan ke sbp & mrsm, fikir semula. Sebab, ramai juga yang dapat ke sbp dan mrsm x pernah mewakili sekolahpun!

Kesimpulannya?..ada nak ulas?

HuSnA-96@NaNA said... @ 7:34 PM

SKOLAH SY SUME X DPT PON?HUHU>(

miralalat93(: said... @ 9:20 PM

saya da x sbr2 nieyh!
saya tkt x
dapat
saya doa sgt dapat):
amin);..
sapa yg budak f1 yg dapat dpt 2
tahniah
yg x dapat
alah!
korg x yah sedeyh2 r..
PMR ada lg,,
dapat strght A
bley masuk agy!
aku nieyh!
lagi satu tahun jer..
tolong lah dapat):

mas said... @ 9:28 PM

SAYA SETUJU DENGAN NAJMIAH...RENTIKANLAH KURIKULM TU LAGI ELOK ORANG KAYA BOLEH DAPAT SBP FIRST INTAKE, DAH TU SEKOLAH TENGAH BANDAR KL PULAK TU..POORAH!

Nazrin said... @ 9:39 PM

Dapat Form 4,

Sedang menunggu laman rasmi tingkatan 4 :)

AiDiL said... @ 11:31 PM

PakTeh, sy tension giler ni!!
Geram betul...
Sy x puas ati sgt100000!!!
SBP dh x dapat...
MRSM pun x dapat...
Teruk betul...
Sikit2 tgk status ekonomi...
Yg ada cable bleh dapat..
Macam mana ni???
X adil la.....

the blackpaper said... @ 12:08 AM

saya dah check untuk adik saya, unfortunately, dia tak dpt. kesian dia.

tapi bagi saya, takpa lah. rezeki tu ada dimana2. lagipun saya prefer adik saya ke sekolah yang mempunyai komposisi kaum pelbagai.

nak merayu pun, mmg susah lah. orang kaya tak habis2 merompak hak orang susah. sigh~

Nazrin said... @ 12:21 AM

Inikah orang melayu?

Tak dapat terus tak puas hati?..

Redha jer lah... Masih lagi ada Rayuan SBP & MRSM..

Takkan lah PMR dapat CEMERLANG kat School Biasa, SPM tak boleh pula?

me:nAbIhAh..a.k.a ana@bihah said... @ 3:22 AM

alhamdulillah ana dpt...
syukur sgt2..
rmai kwn2 skola ana yang dpt...
mrsm merbok,taiping,pengkalan hulu,kubang pasu,pasir salak,tun ghafar baba n langkawi

miralalat93(: said... @ 9:31 AM

sorry ehy
org 2
kitaorg bukan x puas haty then nak marah2
kitaorg x puas haty
cuz kitaorg dapat 8A
straght A's
its isnt fair aite?
ada yg x dpt strght A'sbleyh masuk..
okeyh..
itu rezeki dier.
tapy apa mcm yg guna cabel?
anak mak i kolah kat Seri puteri
dier kata 3/4 yg dapat
from anak2 datuk..
yg kitaorg nieyh?
middle clss?
mcm mana?
x aci kan?
i go for UKkm.
i ikut procedure..
i x maen kotor..
ada yg dapat msuk gak..
tapy x wat UKKM..
x aci la...
mmg x aci..
if u are in my shoe
whaddaya feel?
u dapat..
thats y u x rasa...
sorry ehy(:
chill..

aleya_smart19 said... @ 9:53 AM

DKAT LAMAN MARA X ADER LGPN SEMAKAN TUK FORM4..
BTOI KA DAK KPUTUSAN NIE>>
KTA MGU DPN, TP BLEY CHECK DH..
MCM MNA 2??

najmiah said... @ 10:47 AM

Nazrin, tahniah dpt MRSM Tawau. Tapi jgn la terus nak keluar kenyataan mcm di atas.Kami yg dh tua ni tau apa maksud ketetapan Allah, tau maksud REDHA...cuma kami tak tau apa lebihnya murid yg dapat berbanding yg x dapat!Faktor SES yg diwarwarkan 45% drp jumlah markah yg dinilai,rasanya x brp boleh pakai. Tgk je la yg dpt kat sekeliling anda. Kita yg x tinggi mana gaji redha nak bagi peluang murid yg keluarga berpendaptan rendah..alih-alih yg pendapatan tinggi dpt!Tak apa, kami redha sebab kami tahu kejyaan ada di mana2, bila PMR keluar ramai jg cemerlang di sek biasa, sbb murid tu mmg dh cemerlang dari awal. Begitu jg sebaliknya..tapi x kanlah kerana REDHA tu kami x blh bersuara!

the blackpaper said... @ 11:26 AM

sokong apa yg najmiah cakap tu..my family also came from mid class. alhamdulillah, tak penah pakai cable ke, apa ke, untuk dapatkan mana2 atau apa2. cuma yg terkilan dengan situasi yg berlaku. pada aku, TAK PUAS HATI adalah satu respons yang positif.

contoh situasi, anak dato' a telah berjaya mendapat tempat di SBP/MRSM walaupun dapat 4a saja dalam upsr. manakala anak pak cik b yang berkerja di kampung yang mana dia tak dapat mana2 tawaran, berpuas hati dengan keputusan itu walaupun tahu ada sesuatu yang tidak betul dengan sistem pendidikan di negara kita. <---puas hati didalam situasi ini adalah satu respon yang ....(aku pun tak tau nak label macam mana)

tintapena said... @ 11:38 AM

Semua:
Terpangil untuk meluahkan apa yang keluarga middle class. Kalau nak jadi ketua pengawas , cemerlang dalam kokurikulum , wakil peringkat negeri dan kebangsaan dan menjawat banyak jawatan dan sukan, sayang apa pun x dapat. Memang 45% tu SES sudah cukup untukl meletakkan anak anak dari keluarga middle class nie jauh kebawah untuk pemilihan.Kalau kuality adalah untuk kepimpinan serta kokurikulum mana, kenapa mereka ini tidak layak. Kalau macam tu x payah la nak susah susah agaknye kalau dah tahu memang x der harapan untuk ke sbp atau MRSM.Kalau yang berada laluan pintas banyak , pada yang sederhana keistemewaan pun banyak x perlu jadi pengawas , tak perlu nak jadi presiden ketua dalam kokurukulum dan x payah nak wakil negeri kebangsaan, dapat 5 A dah ada peluang untuk ke SBP MRSM. Memang kita redha tapi kalo perjalanan pemilihan adalah telus.

Nazrin said... @ 12:09 PM

Kepada sesiapa yang terasa dengan Comment aku kat atas...

Cuba check Link ni
http://www.mara.gov.m/faq/showfaq.asp?fldAuto=1
-----------------------------------------------
Mengapa terdapat golongan kaya yang berjaya ke MRSM, sedangkan saya dari golongan yang berpendapatan rendah tetapi anak saya tidak berjaya ke MRSM? i) Pihak kami menerima maklumat pendapatan ibu/bapa/penjaga pemohon berdasarkan pengesahan pendapatan yang dibuat oleh pihak berwajib seperti Majikan / Pegawai Kumpulan A / Ketua Kampung / Penghulu / Suruhanjaya Sumpah / JKKKK.
ii) Bagi Pengambilan Pelajar ke MRSM Program Kkas Pendidikan (PKP), pemilihan hanya berdasarkan pencapaian akademik (PMR dan UKKM). Kedudukan SES tidak diambilkira.
-------------------------------------------------
Kot2 dapat jawapan yang korang nak.. sebab aku dapat apa yang aku nak... :)

izu2miny said... @ 12:44 PM

Aww.. saya x dpr SBP dan MRSM. Macam mana eh nak wat rayuan? sijil apa yg kena ada? apa maksud sijil yg disahkan? pengetua kena sign? & apa surat2 sokongan yang dimaksudkan??

Tapi memang rasanya tidak adil lah. Saya dpt 8A & aktif koku tapi x dapat mana mana tawaran. mungkin tiada rezeki tapi bukankah seharusnya tawaran diberikan dengan lebih adil??

pintu belakang mmg ramai kat sini tapi sya x suka guna jalan yang melancong nie.

AiDiL said... @ 3:53 PM

Sy pun sokong Najmiah!
Sebagai rakyat Malaysia,
kita berhak utk menyatakan penapat dan bantahan kerana Malaysia mengamalkan DEMOKRASI...
Yg ada cabel..
Sng2 je dapat..
Kitorang ni camna??
Dh usaha yg terbaik..
Tpi x dapat jugak....

caramel said... @ 5:38 PM

najmiah, i sokong 110% dgn kesimpulan you kat atas tu.... sokong sangat2...

caramel said... @ 5:41 PM

pakteh.... salam perkenalan.... your infos are fantastic.... tahniah...

nak tanya....anak saya dapat mrsm bentong. Saya dpt tau mrsm ni adalah pilot project utk o level... pak teh tau tak apa2 pasal ni?

aleya_smart19 said... @ 7:26 PM

huhu..
sdey r x dpat mrsm..

sbp x dpat, mrsm pn x dpat..
huhu..
kwan2 yg dpat 7a, bley plak mrsm..
sdey nya..

mcm mana nie??
emm, plik2..

me:nAbIhAh..a.k.a ana@bihah said... @ 10:48 PM

salam ana
tatau nak ckp perk..tpi bg yg tak dpt tue redha jerk..wpun begitu ana paham perasaan tak puas hati orang tak dpt sebab ana pun dr mid class famili gak..i agreed coz sometime benda pilih kasih ni mmg exits..
ermm sbnrnye if ana tak dpt mrsm ana pon kecewa ana tak ley bygkan klu ana tak dpt mrsm coz time result sbp kuar
ana nangesh 4 hari coz tak dpt..
hri2 emo jerk...
kwn ana 6a pon dpt gak...
apepun ini sume brdsrkan rezki msg2....
yg baik itu dtg dr Allah dan yg buruk tu dtg dr diri kita sendiri....wallahuallam

raihan wahida said... @ 11:12 PM

alah!
sdihnya coz x dpt mrsm...
sbp pon x dpt gak!
huhuhu...

redha, memang lah redha, tp apa kes DAK2 YG MAIN CABLE ek?
dpt 4/5 A tp anak dh dpt msok mrsm/sbp?
klau anak luar bndar ke, anak org susah ke, x pe gak!

ni mak ayah masing2, dato' lah, tan sri, pengetua, dekan?

apa barang?

memg lah ada rayuan tp masalahnye bajet dia nak bukak satu per satu surat rayuan tuh...?
dia memg dah ada reserve list dah lah!
surt rayuan tuh hanya nak memuaskan ati mak bapak jeh!

kita yang lilahi taala nih?
HUH!
leh doa je lah!

LU PIKIR LAH SENDIRI!!!!!

HUH!

kenari_mrg said... @ 11:25 PM

Sokong Najmiah 100%
Kita yg kategori middle class hanya mampu berdoa dan berserah kepada rezeki...
Orang kaya dan yang ada cable hanya perlu dapat 5A dah ada tempat di SBP/MRSM...
Orang miskin dan sederhana yang lebih berhak dikais ke tepi...
Kita redha sekiranya pemilihan ke SBP/MRSM telus ...

Mr.G said... @ 11:43 PM

Sokong 100% pendapat Najmiah
Orang miskin dan sederhana perlu berusaha untuk dapat 5A dan kemudian berdoa dan bertawakkal serta berserah pada rezeki untuk ke SBP/MRSM..
Orang kaya dan yang ada cable cuma perlu dapat 5A dah ada tempat di SBP/MRSM..
Orang miskin dan sederhana yang cemerlang dan lebih berhak diketepikan..
Kita redha dan terima dengan apa yang ditakdirkan
sekiranya pemilihan ini telus tanpa melibatkan pihak-pihak tertentu..

tintapena said... @ 10:10 AM

Saya sokong Najmiah.
Apa yang di perkatakan ada betolnyer..kalau kita fikir kan kembali.Mungkin yang telah mendapat tempat telah lupa atas semua itu.

aleya_smart19 said... @ 3:22 PM

salam~~

mcm mna nie,
org dpt 6a pn dpt mrsm..
SES 2 kera mcm mna??
kalu perkapita sorng anak rm1000 lbih sorng,
pn x ley dpt ka??

plik2 r..
sya tgok kwn2 yg dpt mrsm, kbnykn brpndptn rndh..
mcm mna, hah??

emm, apa2 pn redha je lh..
kwan sya ada bgtw yg kwan dya kt sek yg sma dpt sbp sb pkai cabel..
bley ka g2??
x aci snguh...
mntng, pngkt besaq..

huhu....

asybedazzle said... @ 4:49 PM

pakteh, mintak pendapat sikit. kalau boleh tlg reply dekat blog.

saya dpt mrsm PDRM kulim. bapak saya kata dekat situ 60% ank polis then 40% ank org biasa. tapi, saya rasa sama je kan. apa pendapat pakteh dan apa yang pakteh tau lagi pasal mrsm pdrm kulim tuh. pro and cons sekali.

pendapat amat dihargai
terima kasih. :)

tintapena said... @ 10:13 PM

Apa yang berlaku dijadikan ikhtibar and membuka mata semua. Terguris bukan saia pada ibubapa, tetapi pada anak anak yang memang bertungkus lumus demi cita cita serta azam untuk ke sekolah yang terbaik. Tahniah pada yang berjaya.
Apa pun pak teh, MRSM nyer site , belom lagiu keluar info tentang kemasukan T1 dnT4 oileh HEP. Bila lama web MARA nak d update. Apakah apa yang kita lihat nie x leh di kompom lagi ker ?
Keputusan MRSM cam kira dah terungkai.. cam mana pulak SBP ambilan ke2. Bila agaknyer nak keluar. Minat nak tahu cam mana pola pemilihan 20% oleh pengetua@pentadbiran SBP pula.

Wassalam.

cikgu_liza said... @ 10:35 PM

Eloknya kerajaan bina sbp, mrsm golongan kaya n sbp, mrsm golongan pertengahan, cam kita ni. Baru adil kut? Cam mrsm ... ada mrsm anak polis, ada mrsm anak tentera ... mrsm anak cikgu gak yang x de ...

mas said... @ 11:14 PM

apa yang berlaku membuatkan aku sedar apa itu nepotism dan kronism dan kesannya pada diriku dan yang lain, berdoa agar aku tidak melakukan kepada insan lain kerana kekecewaan sistem ini..semoga kita redha!

AiDiL said... @ 8:55 AM

tapi cikgu..
kalau kita laksanakan macam tu..
yg kaya ni nanti ia akan jadi bongkak pasal dia selalu bercampur dgn orang kaya je...
btul x?

sarah_25 said... @ 9:48 PM

slm..
sarah cedey sgt sbb sbp ngan mrsm pon x dpt..
skrang nie cume tunggu mrsm 2nd intake je..
agknye bile result 2nd intake mrsm ( F1 )
nk kuar ye ???
n die kuar secara online ke ???
rsenye kalo secara online dah trauma la..
kalo sape2 tau..plizz reply ye ...
T.Q

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 12:25 AM

yang berkuasa salah guna kuasa.

aniqah said... @ 11:01 AM

erm,,,,,,,,,,,,,aq sdh gile......
aq x dpt first intake kt mrsm tp korang suma doakan aq dpt second or last intake eh......
aq pun akan doakan krg y x dpt eh....

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 10:04 PM

sy pon doakan supaya awk dapat.
to Aqilah,semakan smt dah tutup pada 6.3.2009 .
bkk pada 10.2.2009

loco.rocko said... @ 7:54 PM

sy salah sorg xdpt SBP n MRSM.

masih cdey

arap ade 3rd intake.

ade ke?

loco.rocko said... @ 7:57 PM

sy sala sorg yg xdpt SBP n MRSM

n sgt frust

untung sape yg dpt

congrats!

jgn siye2kn pluang korg tuu

p/s: arap sgt ade 3rd intake. ade ke?

Amir Sabrin Mohammad Ali said... @ 10:46 AM

ambilan ketiga mmg ad untuk SMT,SBP DAN MRSM.

sarah_25 said... @ 11:55 PM

sy pon sme gak x dpt..
btul ke ade 3rd intake tuk sbp ??
kalo ade bile bley tahu ???

aie_jack sProw said... @ 11:17 AM

ble result apply unikl kuar

adek said... @ 11:46 AM

sy dpt mrsm intake ketiga
12/4 dafta, tp..
cane nak dpt kn surat tawaran mrsm intake ketiga?
xdek surat tawaran, xleyh wat medical check-up..
tlg saya !

Post a Comment